The Path of Broken Homes

 
Be Mine in Tears

Szeretnék néhány apróságot kikötni:

» Lehet véleményt mondani!
» Amy a nevem, nem kedves cserém, stb.
» Be van kapcsolva a captcha!
» Lehet cserét kérni, nem harapok :)!
» Ne reklámozd a lapod!
» Hosszabb mondanivaló esetén, kérlek, írj a poszt alá! Köszi!

» G-Portál közösségmentés «

 
Dear Amy

Plasztikai sebészet vagy kitartó edzés?

2017.07.01. 17:18, Amy Black
Zene – Lacrimas Profundere: My Release in Pain

Délelőtt úgy félálomban benyomtam a tévét, hogy mondom, nézzek egy kis műsort, és így akadtam a TLC-n arra a műsorra, ahol olyan emberek történetét mutatták be, akik rengeteg kilótól szabadultak meg, és a lógó bőr pedig megkeserítette az életüket. Jómagam is küzd ezzel a lógó bőr problémával, és ahogy végignéztem, megfogalmazódott bennem valami: csak azoknak jár ilyen fontos műtét, akik legalább 80-100 kilótól szabadultak meg, vagy azok is reménykedhetnek, akik csak 10-20 kilótól?

Miközben ezen elkezdtem agyalni, ittam az első kávém, és elgondolkoztam azon, hogy talán ebbe én is belevághatnék. Bár többnyire 40-50 éveseket mutattak, Amerikában meg egész iparág épült erre, hogy az elhízott embereken segítsenek (segélyből „csak” 2 bevásárlókocsit tudnak telerakni, annyira olcsó kint a kaja...). Egyetlen 24 éves lány volt, aki úgy cirka 5 év alatt érte el, hogy testhez álló ruhát merjen felvenni.

Nálunk annyit tudnék elérni, hogy a háziorvosomnak sírhatnék (aki amúgy gratulált a súlyvesztésemhez még áprilisban!), hogy az egész eltorzult testem olyan szinten elnyom lelkileg, hogy nem látok más kiutat, és akkor talán elküldene egy plasztikai sebészhez. De az is lehet, hogy simán kizavar, hogy ne legyek egy lusta disznó, és mozduljak meg. A tb elvileg ezt állja, bár nem tudom, nekem hányszor és mekkora beavatkozásra lenne szükség. 
Még ha bele is mennék (de nem fogok), akkor a lábadozási idő elvenne egy csomó időt, amíg nem tudok mit kezdeni magammal. Plusz, lehet, hogy egy előzetes felmérés során találnak valamit, amitől félek. Évekkel korábban se az endokrinológia, se a nőgyógyászat, se az ultrahang nem talált a szervezetemben semmit, de az évekkel korábban volt, 2014-2015 környékén. 

Megpróbálom felsorakoztatni a pro és kontra érveket, melyik hogy érné meg jobban:

Plasztikai beavatkozás pro
» viszonylag hamar megvan az az alkat, ami megfelel, hiszen a doktor szószerint személyre szab
» altatásban végzik
» nem kell szenvedni az edzőteremben, hogy elérd az alkatod

Plasztikai beavatkozás konktra
» ha nem fizeti a tb, akkor bizony hatszámjegynél kezdődik az összeg, és a csillagos égig is felmehet az ár
» hosszú a lábadozási idő
» többfordulós, mert elsőre nem az egész testet szabják át
» felmerülhetnek olyan akadályok, ami miatt a műtétet nem tudják elvégezni
» még ha el is halványul a varrat, ott maradhatnak olyan hegek, ami után újabb műtétre szorulsz

A másik oldal, amit sokan életmódszerűen űznek, és erre teszik a voksukat, néha hevesen tüntetve a műtét ellen, az edzés.

Számtalan edzést kipróbáltam, van, amit elég sokáig csináltam, és akkor lett is valami eredménye: minden ruhám bővebb lett rám. Később, az albérlet és a sokszor 12-16 órás munkarend miatt nem táplálkoztam annyit, de rengeteget mozogtam, és leadtam 15 kilót. Azóta egyáltalán nem híztam egy értékhatár fölé, aminek rettenetesen örülök, DE! még mindig messze vagyok az ideális & vágyott testsúlytól.

Nem egyszer nézem magam a tükörben, és látom, hogy hol vannak ezek a területek. Már van előtte fotóm, centiket holnap mérek újra, mert június elején mértem utoljára. Valami változásra számítok, de nem iszom előre a medve bőrére, mert pofára eshetek. 

Mint előbb, most is leírom a pro és kontra oldalakat az edzéssel kapcsolatban. Van benne némi tapasztalatom is, hiszen amióta csak leérettségiztem, küzdök ezzel, és van egy fitneszes a családban:

Edzés pro
» egészségesebb leszel tőle (evidens, Amci...)
» beáll egy rutin az életedbe
» hatalmas motivációt tud adni, hogyha valaki olyan támogat, aki hasonló cipőben járt, mint te
» minden olyan ruhát megvehetsz, amit eddig nem kaptál a méretedben
» megnéz az ellenkező nem
» szintén nagy motiválást ad egy olyan zene, aminek fontos üzenete van számodra

Edzés kontra
» elfáradsz, ha nem megfelelően csinálod
» nem minden eszköz található meg otthon
» drága az edzőterem, és nem szimpatikus alakok járnak be
» az élelmiszerek gyakran drágábbak, mint a normális ételek
» a táplálékkiegészítőknek van káros mellékhatása (túlzott fehérjebevitel esetén sok pattanás pl.)

Próbáltam tényleg tapasztalatok alapján összeírni az érveimet, csak nem írtam hatalmas hülyeséget. Máskülönben nem írtam volna :D.

Annyi biztos, hogy már elkezdtem magamnak egy motivációs levelet írni, miért lenne fontos nekem, hogy végre tovább csináljam egy hétnél. Végre nem úgy látnám magam, mint egy rakás szerencsétlenség, hanem, mint egy Disney-hercegnő (enyhe túlzással...). 

Lehet, hogy tényleg ennyire gyenge az akaraterőm, hogy nem megy egy kis időnél tovább? Minek kell vajon bekövetkeznie, hogy a kitartásom olyan legyen, aminek lesz eredménye is?

2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2017.07.05. 10:40
Zsó

Szia Amy!
Ha pusztán azért szeretnél plasztikai beavatkozást, mert lóg rajtad a bőr, és tényleg nem húzódik már vissza, és ez téged rossz érzéssel tölt el (amit tök megértek), akkor szerintem azt a lépést nyugodtan megteheted. Van ismerősöm, aki szintén átesett ilyesmin, mert ő is sokat lefogyott, és tök jól van, sokkal jobban néz ki, és kiegyensúlyozottabb, mert már nem zavarja az a bőrfelesleg. Tényleg tud az ilyesmi lelki problémákat okozni. Arra sajnos már nem emlékszem, hogy állta-e neki a tb, vagy sem... mert valóban úgy van, hogy bizonyos esetekben (pl. mellrák miatti emlőműtét után) finanszírozott a plasztikai műtét, de ha úgymond "csak" esztétikai dolgok miatt, azt lehet, hogy nem fizeti, vagy csak részben finanszírozza. Az is lehet, hogy pszichológiai vélemény kell hozzá, vagy fene tudja - ilyesmi is van. Ezt jól körbe kell járni.

Egyébiránt az edzés szerintem tök jó, de nem érdemes kínkeservesen magadra erőltetni. Akkor mozogj, és olyan edzésformával, ami jólesik, és szívesen csinálod. Akkor tényleg fel is fog téged tölteni. Ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszel, akkor nyugodtan megeheted a csokit meg a nutellát is, nem lesz tőle semmi bajod, csak kiegyensúlyozottan kell táplálkozni - legalábbis szerintem. Bár sem dietetikus, sem hasonló szakértő nem vagyok, csak a józan paraszti eszemet próbálom elővenni.
Nem hiszem, hogy sokat hozzátettem a posztodhoz, de szerettem volna leírni.
Hajrá Amy mindenesetre! :)


Válasz:

Szia Zsó! 

Bocsi a késői válaszért :) 
Egy próbát megér szerintem is, hogy a háziorvosomnak sírjak, csak tényleg félek, hogy sokáig fog tartani a lábadozás (márha odalyukadok), vagy valami történik műtét közben velem (ismerjük, milyen a magyar egészségügy...). Jó lenne tényleg úgy vásárolgatni már, hogy nincs itt ez a felesleg. Köszönöm, hogy elmondtad a történetét, beszélek majd anyukámmal erről költözés után, hogy ő mit hallott a témában, meg én is mit találtam. 
Tény, hogy ez nem egy olyan életmentő beavatkozás, hogy eltűnt a fél mellem rák miatt, vagy tönkrement az arcom sav miatt, csak tényleg ez is közrejátszik az önbizalomhiányomban, és az idehaza nem egy figyelmen kívül hagyható téma.

Én szeretek edzeni, csak eddig szerintem elrontottam valamit. Azt tudom, hogy az arcüregemmel gondok vannak, emiatt nehezebben kapok levegőt orron keresztül, talán ezért is nehezebb. Pedig már lustáknak szóló edzésterveket is néztem, és a fele az kimondottan nem lustáknak szól. 
Szerencsére nem vetjük meg a zöldségeket, gyümölcsöket idehaza, így mindig van mit csipegetnem, hogyha nem éppen csokira vágyom – elő szokott fordulni, hogy nem a barackért nyúlok, hanem csinálok egy bögre forrócsokit, lebuktam.

Egyik barátnőm nemrég rendesen taccsra vágott, mikor megemlítettem ezt neki, és hogy szerinte csak műtét. Tényleg nem olyan durván lóg, mintha 80-100 kilót adtam volna... csak na :(

Köszönöm, hogy írtál! :)

Idézet
2017.07.01. 17:43
Limonadee

Hahó!

No, először is, biosz-kémia szakon voltam 4 évig, van némi fogalmam arról, hgy hogy kéne a testnek alapvetően működni. És az étrend kiegészitők azok, amiktől a falra mászom, mert NEM. NEM KELL. Ha vitaminra van szükséged egyél gyümölcsöt, de egyébként mindenfajta olyan dolgot, amit a szervezeted fontosnak tart, az egyszerű ételekben megvannak. És ami azt illeti, a nagy életmódváltásos, meg Norbi Update-es szaroktól hányok, mikor meglátom. Mert lehet, hogy most lefogysz tőle, de ki tudja mi van benne? Lehet 5-10 év után olyan bajod lesz, hogy nem a súlyfelesleg miatt fogsz aggódni, hanem amiatt, hogy a gyomrod egyáltalán működjön. Mondanom kellett volna már az elején, hogy ez nagyon nem ellened szól, csak gondoltam, ha már téma, elmondom a véleményemet.

Én nagyon sokáig sportoltam. Utáltam. Nem értem el vele semmit, csinálhattam bármit, jógáztam, különféle otthoni dolgokat csináltam, amihez ugye nem kell felszerelés, de semmi hatás, nem fogytam, nem lett feszesebb a bőröm, nem volt kevesebb narancsbőröm. Izmot ugyan nem tudok megmérni, de az állóképességem sem javult, és igen, ha már az ember 3-4 hónapja csinálja, akkor valaminek látszania kellene. Nálam egyedül a koplalás jött be. Még az "egyél ötször keveset" se, mert hiába beosztottam az ételt, hogy jó legyen, egyszerűen nem ment le semmi felesleg, és még rosszul is éreztem magamat, mert 2 hét után szédelegtem elég rendesen. 

Szóval én tényleg nem tudom mi lesz, ha ez a nagy "életmódváltás" mindenkire ráragad, mert ja, sportoljon az ember, de a dédnagyanyáink sokkal jobb bőrben voltak kilók tekintetében is és egészség terén is - mégsem volt norbiápdét meg konditermek meg fene tudja. Én amondó vagyok hogy mindenki egyen azt amit megkiván, mert amit megkiván, arra tényleg szüksége van a szervezetnek. És egyszerűen tényleg vannak olyanok, akik nem képesek lefogyni, nem képesek egy bizonyos súly alá menni, de ez szerintem igy termszetes. És a tévében, újságokban is inkább azt kéne súlykolni az emberekbe, hogy fogadd el a súlyodat, ha tudsz, tegyél ellene, de nem az, hogy mindenféle "praktikákat" mutogatnak. Ez szerintem szánalmas, mert ez teszi tönkre az embereket. Addig, amig nem volt tévé, fura mód negyed ennyi embert nem izgatott, hogy van rajta plusz pár kiló. 

No, bocsi, hogy teleszemeteltem a bejegyzésedet ezzel a maszlaggal, de ez most nagyon kikivánkozott belőlem. ><


Válasz:

Szia!

Semmi gond, gondoltam, hogy megosztó leszek a posztommal :D

Én is ellene vagyok a norbiápdétnek, meg a mindenféle étrendkiegészítőknek. Most is jóízűen ettem egy túrós rétest :D. Nem egyszer vitatkoztam öcsémmel erről, mert neki kell a fehérje meg minden, amit nem tud megkapni húsból, aztán nagy dobozban kapja azt a port... de nem értek egyet vele. Rosszabb, mintha kokszolna... rajta láttam pont az árnyoldalt.

Világéletemben utáltam sportolni, a középiskolában még fel is voltam mentve, mert gerincferdülésem volt, és gyógytornára jártam, ott meg ugye nem kimondottan olyan gyakorlatokat végeztem, amik segítették volna a fogyást. Nekem a sok meló segített úgymond fogyni, és tudom, hogy ami maradt bőrt azt csak ezen a két módon tudnám eltűntetni... annyira a teljes életmódváltás még nem is izgat. 

Én tudok enni napi ötször, de nem keveset. Csak annyit, amennyit a szervezetem kíván. A napi két liter folyadékot is sikerült végre állandósítani, amiért a háziorvos anno meg is dícsért, és javasolta is, hogy nyáron legyen majd több... nem mindig sikerül, bevallom :D

Köszönöm, hogy írtál! ^^ Megyek is enni még egy kis málnát ;DDD

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

Nox Arcana

2006 – 2018


Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!