Dear Amy

Miért éppen Finnország?

2017.11.09. 13:43, Amy Black
Zene – Beast in Black: Born Again

Baglyocskák, helló!

Sokszor megkaptam már ezt a kérdést, és úgy döntöttem, hogy most nagyjából megpróbálok az összes eddig felmerült kérdésre válaszolni. Sokra mai napig emlékszem, ne kérdezzétek, miért :D. A posztot nagyrészt Limonadee-val való beszélgetésünk inspirálta.

Ha azt mondom Finnország, mindenkinek nagy valószínűséggel a Mikulás, a rénszarvasok, és a sok ezer tó (ami valójában 188 ezer fölött jár!, és a legtökéletesebb oktatási rendszer jut eszébe. Aki még sosem járt kint, biztos úgy gondolja, hogy nagyon hideg van, nincs nyár, sötét van, depressziós mindenki. Megsúgom, senki sem depressziós, mindenki a saját maga életével van elfoglalva, emiatt más európai népnek tűnhetnek gorombának. 
10-11 éves lehettem, így ha emlékeim nem csalnak, akkoriban még nem tartottunk Európánál, nemhogy Skandináviánál, így igazán nem volt fogalmam ezekről, bár akkor is hittem a Mikulásban, így igencsak meglepődtem a nyelvükön. Az első, amit megtanultam, hogy az ipszilont ü-nek ejtik.

2003. május 15-én aztán ez megváltozott, mikor először hallottam a HIM-ről. Az informatika óra tökéletes volt arra, hogy nekik is részben utánuk nézzek, majd utána következett az ország. Egy időben volt Finnországos lapom is, egy ideig rendesen is volt rajta tartalom, majd mikor elkezdtem a zenével foglalkozni, mondanom se kell, hogy az volt a Metal Days babakorában X”D. Így csakhamar eltemettem a gyereket.

2010. áprilisában volt szerencsém egy hónapig kint élni, megtapasztalni a légkört. Azért mondom, hogy tapasztalni, mert nem olyan úton sikerült kijutni, ellenzést kaptam… és ez pont azért volt, mert hülyén alakult minden. Az útinaplót kérés esetén megmutathatom, milyen volt.

Kis vázlatpontokban szeretném összegezni, mire emlékszem nagyjából:

  • Finnország közepe felén, pontosabban Heinolában éltem, így ott nem nagyon beszéltek angolul, ezt így megsúgom nektek. A nagyobb városokban az angol elterjedtebb, mivel ott több a fiatal, az idősek többsége nem tud angolul.
  • Az utcák tiszták voltak, az emberek nem néztek egymásra csúnya szemmel, hogy mit vett fel, vagy éppen mit nem az áprilisi -10 fokban.
  • A szelektív hulladékgyűjtés miatt is rendezett volt a lakókörnyezet.
  • A finnek nem egy újságra előfizetnek, így egy pár napig élvezhettem az előfizetett lapok egy kis részét.
  • Az étkezés náluk főleg zöldségekre, gyümölcsökre terjed ki, a húst náluk rénszarvas és halat takar. A sült rénszarvas íze kicsit a csirkéére emlékeztetett. A kávé náluk harmatgyenge, talán ezért is egy nap ilyen 8-10 csészével/pohárral/korsóval/Odin kürtjével isznak. Reggelire olyan zabkását esznek, többnyire valódi gyümölcsös lekvárral, amivel a gyerek úgy délig simán jól lakik, mert annyira tartalmas, hogy azt öröm lesni. Néha hiányzik, de majd keresek receptet hozzá ;).
  • A csokijuk messzemenően a legfinomabb, amit valaha csak kapni lehetett. Még az általam oly nagyon szeretett Milkát is lekörözi. 
  • Az a mondás is igaz, hogy a finnek isznak. Még az energiaitalokban is van egy 0.01%-os alkohol. Te ettől halálboldog vagy, ők meg még inkább.
  • A nyelvük a világ hetedik legnehezebb nyelve egy pár éves adat szerint (mi magyarok büszkélkedhetünk a gyönyörű ezüst hellyel).
  • A finnek határozottan zeneszerető népség. Valaki valahogy mindig zenél, így nem szabad csodálkozni, hogy ennyi zenekar van.

És itt szeretnék eloszlatni egy rossz tévhitet: igen, Finnország a metal hazája, nem egy zenekart ismerek onnan, miattuk köszönhetem részben a metalhead életmódom, de azt senki se higgye el, hogy ezek egy ilyen gyilkos, goromba népség! Jobban tisztelik a magánszférát, mint bárhol máshol a világon.

Finnországnak azonban nem csak a zenéje, a nyugodtsága miatt tartozik az érdekeltségem alá, hanem a talán leghíresebb bűntény, ami még 1960-ban történt a Bodom-tónál. Csodálkozom is, hogy nincs egyetlen normális dokumentumfilm se erről, mert konkrétan még mindig nem derült ki, az egyetlen túlélő valóban elkövette-e a gyilkosságot, vagy sem. Nem ez az egyetlen ilyen, de ez a leghíresebb finn bűnügy.

Aki esetleg még nem hallott volna erről:

1960 nyár elején négy fiatal – két 15 éves lány és két 18 éves fiú – elment az espoo-i Bodom-tóhoz. Akkoriban a finnek nagyon erkölcsösek voltak, nem nagyon volt ez náluk jó dolog, hogy a 15 évesek eljárnak a 18 évesekkel, így megszöktek a fiatalok. Fürödtek, sátoroztak, szóval ilyen átlagos nyári dolgok.
Az ezt követő napon a fiatalok közül a két lány meghalt, az egyik fiú életveszélyes sérülésekkel feküdt a földön, mindegyiküket késsel támadták meg, később ő is elhunyt. A sátrat felvágták, valószínűleg a támadó ott jutott be, vagy jutott ki. Az egyetlen túlélő, Nils Gustafsson mai napig is ártatlanságát bizonyítja, mert elmondása alapján nem emlékszik semmire. Joggal hihetjük, hogy ő volt a tettes, de már akkor is tagadott, most is tagad, de olyan hihetőséggel, hogy az ember azt is elhinné neki, hogy az ég zöld, a fű meg lila.

A hatvanas években a finn közvélemény mellette állt ki, nem hitték el róla, hogy megtehet egy ilyen borzasztó bűntényt, indítéka még csak nem is volt. A gyilkos fegyver szőrén-szálán eltűnt, hiába kutatták át még a tó medrét is, sehol semmi. Az idősebb finnek úgy hiszik, hogy egy ötödik személy tehette. Nem csak Gustafsson volt gyanúsított, jópár potenciás jelöltet is meghallgattak, de nem került elő a tettes.

Az ifjabb nemzedék már mást gondol azonban: Gustafsson véralkoholszintje magas volt, valószínűleg ezzel felbosszanthatta társait, és emiatt simán kést ragadhatott. A sérüléseket dulakodás közben szerezhette, és nyilván az alkohol miatt nem emlékezhetett semmire. Meg elvileg egy barátnőjének bevallotta, hogy felkötözte egy fára a kést, de ezt egy részeg ember hogyan képes egyáltalán kivitelezni? Képtelenségszagúnak tűnik.

Gustafssont nem egyszer hallgatták ki, mára már 60+-os, végeztek DNS vizsgálatot is, de az se vezetett eredményre, hiába modernebb már a technológia. Bizonyíték hiányában még mindig nincs meg az elkövető, őt pedig felmentették.

Több helyen voltam, és több forrásból raktam össze ezt a kis történetet. Az én véleményem is az, hogy egy részeg ember nem képes ilyenre, bár az tény, hogy az alkohol néha a legrosszabb oldalt is kihozhatja az emberből. A dulakodást még elhiszem, a gyilkosságot már kevésbé. Részben emiatt is találtam rá a Children Of Bodom nevű formációra, akik amúgy is Espoo-ból származnak, a dalszövegeket a tónál történt gyilkosságok is ihlették.

A másik, amiről mindenképpen beszélnem kell a finn életérzés, a zene, és a rejtélyes bűnügy után, az egy olyan film, amit mindenkinek látnia kellene: ez a Dark Floors, amit a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a Lordi készített. Ne ilyen darabolós, zombis horrorra gondoljatok, a filmnek van egy mély mondanivalója, viszont ezt elsőre egyáltalán nem észlelni. Sokadik alkalommal már átjön ez az üzenet, és akkor megérted, hogy Finnország miért olyan tökéletes, ahogy van. Szinkronosan sose jelent meg, felirattal sokkal élvezhetőbb, mint amúgy, szerintem. A Lordi tagjai sorra jelennek meg, mindegyik a jelmezükhöz hű környezetben… na, kit csigáztam fel? :D

Írjátok meg kommentben, hogyha valamelyik témakört szeretnétek hosszabban is kifejtve látni.

Címkék: Cikkeim
2 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2017.11.10. 05:42
Zsó
Nagyon érdekes kis bejegyzés volt. Finnország mindig érdekelt, nagy vágyam eljutni oda egyszer. Érdekes és klassz nemzet. Csatlakoznék Limonadee-hoz, én is megnézném azt az útinaplót, ha megosztod velünk. :) És megjegyzem ezt a filmet is, egyszer mindenképp megnézem. :)
Idézet
2017.11.09. 14:19
Limonadee
Én szivesen megnézném azt az utinaplot :3
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 
The Letter

Lila haj/barna szem, Lacrimas Profundere , SadDoLLs ,
Schwarzer Engel , Starkill , Lili , metalhead for life,
SILPP/SISaP/SISEP/SIStP, The Walking Dead , ŐSZ ,
The Sims 2, Tim Burton, Fekete Tőr Testvériség , csoki,
Sirius Black , IKEA + JYSK, sorozatmánia, vámpírok,
HOGs, törekvő, barátkozós, kreatív lélek, nyctophilia,
gyertyák, lakkmánia, acélbetkós, lila-fekete-fehér,
könyvmoly, könyv- és bögregyűjtő, Potter-generációs,
fesztiválozós, tervmegvalósító, független promóter. Több? »

 
The Path of Broken Homes

 
My Mescaline

Az oldalnak három állandó rovata van, és egy állandó visszatérője. Alább tudtok belőlük mazsolázni! ;)

Polyvore szettek dalcímekre
Minden hétfőn
Mindig is érdekelt az alternatív divat, és ezt szoktam keverni dalcímekkel. Többnyire elképzelem, mit viselne egy karakter, ha klip lenne hozzá.

Amy Loves Metal
Minden kedden
2003 óta rengeteg név futott át szemeim előtt, és még mindig azt mondom, nem ismerem mindegyiket. A sorozat 2015-ben indult útjára.

Hidden Object játékok kritikái
Minden pénteken
Ez a játék kategória jócskán több, mint időre megkeresni egy képen elrejtett tárgyakat. Történetük van, imádnivaló karakterekkel.

Koncert-beszámolók
Esemény utáni napon
Egyik koncertes élményem sem volt eseménytelen (nem is lehetne!), és ezzel is kedvet szeretnék csinálni azoknak, akik még nem jártak az adott előadó koncertjén.
 
2 Sec. and a Tear

Értékelési rendszer olvasónaplóhoz:

1 csillag - kínszenvedés, nem ajánlom
2 csillag - ez meg mi volt?
3 csillag - átlagos
4 csillag - kedvenceim közt a helye
5 csillag - letehetetlenül jó, imádom! :)

Őket kéne meghallgatni (mert kevés a metalod, Amci...):

Allegro From My Requiem - spanyol power
Disdained – svéd gothic
Mist of Misery - svéd symphoblack
When Nothing Remains – svéd gothic doom
Oblivion Denied – dán heavy/groove
Solarus – kanadai power
Pain of Salvation - svéd progressive
Grave Digger - német heavy
Dream Evil - német power
Brainstorm - német power
Firewind - görög power
 
Still in Need

... avagy Amci bevásárlólistája

Lacrimas Profundere almost full disco
FTT 12.: Végre szeretők
FTT 13.: A király
Schwarzer Engel: complete discography
Schwarzer Engel póló
Starkill: complete discography
Starkill póló
SadDoLLs: complete discography
SadDoLLs póló
2 kinézett gardrób IKEA-ból
a kinézett ágy IKEA-ból
lila nagy pakolós táska + tornacipő
fekete & lila Essence lakk
piros tornacipő
még egy post-it csomag
új telefon (Huawei vagy ZTE)
nagy SD-kártya a telefonba
új farmer, lehetőleg sötétkék vagy fekete
fekete/lila koponyás sál
fekete/rózsaszín kötött kardigán őszre
a Beauty Wishlist

 
Be Mine in Tears

Szeretnék néhány apróságot kikötni:

» Lehet véleményt mondani!
» Amy a nevem, nem kedves cserém, stb.
» Be van kapcsolva a captcha!
» Lehet cserét kérni, nem harapok :)!
» Ne reklámozd a lapod!
» Hosszabb mondanivaló esetén, kérlek, írj a poszt alá! Köszi!

» G-Portál közösségmentés «

 
My Release in Pain

Barátaim oldala

Velük napi szinten beszélek, ismerjük egymást blogon kívül is, van, akit személyesen is. Köztük vannak a Bloggerina-csapat is ;)

Napi kötelező irodalom

Titokban mindig fellesek hozzátok ;). Ez nem csere, ide be kell kerülni.

És óriási hála, ha viszontlátom magam náluk!

 

Képre vár(nak): -

Eltűntek, de visszavárom őket:
Natsumi, Esther, Lilla, Mido, Katie, Clodette, yorna, Saga, Noémi&Floo, Selena, Liliana, Cerila, Đzsí, Kishi, Lola

 
My Velvet Little Darkness

Nemsokára érkezik ezeknek a játékoknak a teljes változata, és ide gyűjtöm, mikre várok a legjobban. Nem szeretem őket magyarul játszani, a történetet pedig mindig leírom az érdeklődőknek ;).

Utoljára frissítve: 2018.03.09. | Új elem: *

» Beyond 3: The Fading Signal
» Chimeras 7: New Rebellion
» Dark Parables 14: Return of the Salt Princess
» Dark Tales 13:
Edgar Allan Poe's The Pit and the Pendulum
» Darkness and Flame 3: The Dark Side
» Dawn of Hope 3: The Frozen Soul
» Edge of Reality 3: Fatal Luck
» Endless Fables 3: Dark Moor
» Fright Chasers 2: Soul Reaper
» Grim Facade 11: Broken Sacrament
» Grim Tales 15: The Hunger *
» Haunted Legends 12: Monstrous Alchemy
» Haunted Manor 4: The Last Reunion
» Hidden Expedition 17: The Altar of Lies *
» Immortal Love 4: Black Lotus
» Kingmaker: Rise to the Throne
» Labyrinths of the World 8: When Worlds Collide
» League of Light 6: The Game
» Maze 4: Stolen Minds
» Midnight Calling 5: Arabella
» Moonsouls: Echoes of the Past
» Mystery Case Files 17: Hotel Victory
» Mystery Tales 9: The Other Side
» Mystery Trackers 14: Mist Over Blackhill
» Paranormal Files: Fellow Traveler
» Phantasmat 11: Deja Vu
» Queen's Quest 4: Sacred Truce
» Reflections of Life 6: In Screams and Sorrow
» Rite of Passage 8: Hackamore Bluff
» Saga of the Nine Worlds 3: The Hunt
» Secrets of Great Queens 2: Regicide
» Spirits of Mystery 11: The Lost Queen
» Stranded Dreamscapes 4: River of Souls
» Tales of Terror 4: The Fog of Madness
» Tangled Stories: Fatal Love
» The Keeper of Antiques 4: Shadows From the Past
» The Secret Order 7: Shadow Breach
» Whispered Secrets 7: Enfant Terrible *
 
Of Words and Rain

Admin Amy Black
Téma amit szeretek némi bloggal
Nyitás 2006.04.02. | 2010.01.01.
Tárhely G-Portál
Design Version 68.: Schwarzer Engel

Az oldal semmilyen kapcsolatban sem áll a Nox Arcana tagjaival, ellentétben néhány megemlített zenekarral, a munkásságuk bemutatása pusztán tájékoztató jellegű! Minden könyvborítómat megszerkesztem, ahogyan bármilyen képet is, amit feltöltök. Amiket felteszek, mind saját gyűjtés, és mindig kiteszem a forrásomat. A képek többségét viheted, de az írásaim és a védett képeim maradjanak!

A modulok címeit a Lacrimas Profundere munkásságából szemeztem, a dalokat Christopher Schmid és Rob Vitacca írta!

Minden jog fenntartva | (C) 2006-2018 | nox-arcana.gp

 

Nox Arcana

2006 – 2018